vineri, 12 februarie 2016

Dan Puric

Dan Puric – actor, eseist, autor şi regizor de teatru român

Ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?” (Marcu 8, 36-37) 

Dan Puric este un reprezentant important al culturii românești contemporane, fiind apreciat atât pentru activitatea sa ca actor și regizor, cât și pentru talentul scriitoricesc, operele sale debordând de emoție, sensibilitate și profunzime spirituală.

Dan Puric s-a născut la Buzău, a copilărit la Nehoiu şi a urmat liceul la Bucureşti.

„Eu m-am născut la Buzău, în 1959, și în copilărie am avut o perioadă dacă nu de iluminare, în orice caz de lumină nemaipomenită - pentru că am copilărit la Nehoiu, în munți. Părinții mei erau medici acolo... vedeam de dis de dimineață munții. Munții îmi vorbeau pe limba lor, păsările își ziceau muzica (...) Este un cerc de lumină care s-a pogorât pentru totdeauna în viața mea. (...) Apoi ai mei m-au adus la București. Aveam şapte ani și eram fascinat de locomotive. De la școală țin minte tot lumina, felul cum cădea ea pe pupitrele noastre”, își amintește actorul într-un interviu.

După ce s-a întors din armată, Dan Puric a reuşit să intre la teatru, în clasa lui Dem Rădulescu. 

În anul 1985, a fost repartizat la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar după trei ani, s-a mutat la Bucureşti, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”.
În decursul carierei, a interpretat roluri în piese importante de Shakespeare, Goldoni, Marivaux, Caragiale, Blaga. 
De asemenea, a regizat şi filme, iar spectacolele sale – „Toujours l’amour”, „Made in Romania”, „Costumele”, „Don Quijote” – au fost reprezentate în mai multe ţări.
Spectacolele sale - Toujours l'amour, Made in Romania, Costumele, Don Quijote - au fost reprezentate în mai multe țări. 
În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă Broken Youth, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg. A mai jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne, Elveția.
Filmografie
Sosesc păsările călătoare, regia Geo Saizescu, 1984
Vară sentimentală (1986) - studentul Mircea Abrudan
Primăvara bobocilor (1987) - Ermolai, președintele organizației de tineret din comună
Pădurea de fagi (1987) - Mircea, iubitul Anei
O vară cu Mara, regia George Cornea, 1988
Tinerețe frântă (Broken Youth) - rol principal: Cola, regia Marija Marić, coproducție româno-sârbă, 1991
Orient Express (2004) - contele rus Orlovski
În 2003, actorul a primit Premiul Naţional Român UNESCO, pentru Dezvoltare Culturală, şi Premiul UNITER, pentru „performanţă în teatrul non-verbal”. 
Publicistică 
În 2008, a publicat volumul „Cine suntem”, care începe cu îndemnul părintelui Iustin Pârvu „Urmați-l, citiți-l și-l veți înțelege”.

În 2009 a lansat la editura Lumina Tipo, ”Omul Frumos”. 
Doi ani mai târziu, în 2011, a avut loc lansare volumului ”Fii demn!”, ”o nouă călătorie” în perimetrul demnității.
În decembrie 2013, a avut loc lansarea cărții ”Suflet românesc”, o colecție de interviuri și de conferințe, în care autorul prezintă ”fața curată a românului”.
În mai 2015, a fost lansat cea de-a cincea carte a lui Dan Puric ”DULCI - Jurnalul unui câine scris de un puric Dan”.
Dan Puric este cunoscut și prin conferințele pe care le susține despre spiritul românesc și despre ortodoxie.
Conferințele sale cu tematică religioasă exprimă crezul său lăuntric și marea sa iubire față de Omul frumos care are sentimentul prezenței lui Dumnezeu și care se hrănește din această prezență, purtând pe Dumnezeu în lăuntrul său.
În decembrie 2008, a avut loc lansarea unui DVD, care prezenta o conferință a renumitului actor, în care acesta își exprima crezul său în ”rezistența spirituală, de stâncă” a poporului român: ''Alegeți. Acces la memorie''.
De-a lungul anului 2009, a susținut o serie de conferințe la Ateneul Român (”Despre Corp”, ”Despre Umor”, ”Despre Iubire”), fondurile strânse fiind donate pentru realizarea Memorialului ”Calvarul Aiudului” de pe Râpa Robilor din județul Alba.
Creaţia lui Dan Puric este un întreg armonios, care recurge la memorie, la valoare şi valori, la împlinirea sufletească.
M-am întâlnit cu Dan Puric!

În mai 2015, am participat la conferinţa duhovnicească susţinută la Comănești de domnul Dan Puric şi intitulată ”Mărturisindu-i pe Mărturisitori”.
Am simțit un om care emana printr-o izbucnire de revoltă toată perspectiva poporului român umilit de la comunism până la acest capitalism fără nici o diferență.
Exprimarea artistică cu umor, ironie și sensibilitate a unor situații de viață, mărturisind întâmplări și vorbe memorabile ale marilor filosofi, oameni de carte, duhovnici şi oameni simpli care i-au marcat devenirea, au adus în fața mea un adevăr care m-a bulversat, lăsând multe semne de întrebare a existenței acestui popor începând cu mine.
O strângere de mână și o exclamație din suflet: ”Felicitări Domnule Dan! Mă regăsesc în trăirile exprimate și sunt alături în inimă și-n simțiri!”


„Căutaţi bunătatea şi frumuseţea sufletului pe care le aveţi, dar pe care poate încă nu le-aţi descoperit. E timpul să faceţi ceva!” (Dan Puric)

La mulți ani, maestre!!!


sursa: http://www.ziuaconstanta.ro; http://www.antena3.ro; https://ro.wikipedia.org,; http://www.mediafax.ro/